Muuttaminen on osa jokaisen ihmisen elämää. Toinen muuttaa lapsuuden kodista opiskelija-asuntoon ja toinen hankkii ensimmäistä omistusasuntoa. Muutto on lähes aina kiireen keskellä työskentelyä, josta voi kuitenkin selvitä helpommin ennakoimalla ja suunnittelemalla asioita hieman etukäteen.
Suunnittele muuttosi tarkkaan
Lähes kaikkiin projekteihin pätee sanonta ”hyvin suunniteltu on puoliksi tehty”. Etukäteen suunnittelemalla muuttosi säästät aikaa, vaivaa ja rahaa. Suosittelemmekin asioiden kirjoittamista ylös, jotta näet mitä kaikkea sinun tulee tehdä saadaksesi koko muuton alusta loppuun valmiiksi. Tee yksi asia kerrallaan ja varaa kaikkeen riittävästi aikaa. Kun lista on käyty läpi, on aika nauttia uudesta asunnosta.
Muista pakata tavarat ajoissa
Kun olet tehnyt itsellesi muuttosuunnitelman, on aika ruveta hommiin. Suurimpia virheitä on aloittaa pakkaaminen yhtä tai kahta iltaa aiemmin. Suosittelemme, että aloitat pakkaamisen muuttoa varten ainakin viikkoa ennen. Kannattaa aloittaa tavaroista joita et tarvitse kuluvalla viikolla. Emme voi liiaksi korostaa muuttolaatikoiden tärkeyttä muutossa. Kun hankit hyvät ja kestävät muuttolaatikot, säästyt kikkailulta ja muuttoauton pakkaaminen onnistuu luontevammin. Tärkeintä olisi, että kaikki laatikot ovat samanlaisia. Tällöin muuttaminen on nopeaa ja sujuavaa.
Pakkaaminen on hyvä toteuttaa järjestelmällisesti
Muutossa tärkeimpiä vaiheita on pakkaaminen. Suosittelemmekin pakkaamista niin, että pidät silmällä mihin huoneeseen mikäkin tavara tulevassa asunnossa on menossa. Useimmiten tavarat päätyy uudessa asunnossa samaan huoneeseen kuin vanhassakin asunnossa. Pakkaa siis huone kerrallaan ja kirjoita jokaisen muuttolaatikon päälle mihin huoneeseen ko. laatikko on menossa uudessa asunnossa. Tämä helpottaa myös mahdollisten talkoomuuttajien työskentelyä. Pidä muuttolaatikot omina ryhminään ennen tavaroiden kantamista muuttoautoon jos mahdollista. Mikäli sinulla on varastoitavia laatikoita, muista myös merkitä ne hyvin. Voit sitten kantaa ne suoraan varastoon, kanahäkkiin tai vuokravarastoon.
Oletko huolehtinut nettiyhteyksistä ja sähkösopimuksesta?
Kannattaa jo hyvissä ajoin ennen muuttoa ottaa yhteyttä sähkönjakelijoihin ja verkkoyhteyksiä tarjoaviin yrityksiin. Muista myös katkaista vanhat nettiliittymät sekä sähkösopimukset. Asunnon koon vaihtuessa kannattaa myös tarkistaa onko kotivakuutus ajantasalla, jotta vahingon sattuessa korvaukset ja vakuutuksien kattavuus vastaa todellisuutta. Muista myös muuttoilmoitus postiin ja maistraattiin!
Muutatko yksin vai tarvitsetko muuttoapua?
Muuttaminen on useimmiten todella raskasta puuhaa. Muutto on yleensä onneksi tiedossa hyvissä ajoin joten kavereille kannattaa soitella etukäteen muutamaa viikkoa ennen. Edellisenä iltana tehdyt muuttoapupyynnöt menevät usein kuuroille korville. Tarvitsetko muuttofirmaa hoitamaan homman? Tee sekin ajoissa ja muista kilpailuttaa eri yrityksiä.
Asunnon loppusiivous
Erityisesti vuokra-asunnoissa loppusiivous on käytännössä aina pakollista. Toki omistusasunnon myymisenkin yhteydessä on fiksua siivota yhtä hyvin kuin vuokra-asunnossakin. Loppusiivous on järkevintä tehdä vasta muuton jälkeen, mutta voit aloittaa esim. pesutilojen ja keittiön siivouksella jo ennen muuttoa. Teetkö muuttosiivouksen itse vai pyydätkö tarjouksen siivousalan yritykseltä? Älä kuitenkaan tee loppusiivousta samaan aikaan kun muutto on käynnissä, se on tärkeintä.
Muuttopäivänä kaikilla hyvä mieli
Kun olet valmistautunut muuttopäivään hyvin, kaikki yleensä sujuu hyvin ja edessä on loppurutistus. Muista syödä hyvin ja pitää tarvittaessa taukoja. Mikäli sinulla on ystäviä ja tuttuja apuna, on kohteliasta tarjota muuttoapulaisille ruokaa ja juomaa. Tällöin voit hyvällä omatunnolla pyytää kavereita jatkossakin muuttamaan.
Tarvitsetko varastoa tai välivarastointia ennen muuttoa tai sen jälkeen?
Ota meihin yhteyttä niin katsotaan miten voimme auttaa sinua muuttoasioissa ja varaston vuokrauksessa. Katso tästä vapaat varastot Tampereella tai vapaat varastot Porissa
Mukavaa muuttoa!